Może już czas odczarować zapomniane i
niekochane rośliny (nie przez wszystkich oczywiście!)? Szczególnie te,
które od wieków były używane w gospodarstwie domowym, są łatwo
dostępne, lokalne, a co najważniejsze mają działanie lecznicze i
prozdrowotne!
Na pierwszy ogień: P O K R Z Y W A :-)
Kilka dni temu kupiłam młodą pokrzywę (jeśli macie dostęp do pokrzywy dziko rosnącej lub ogrodowej to super! ja niestety nie mam) na bazarze z żywnością ekologiczną.
Pokaźny pęczek, lekko mnie połaskotał w dłoń bo zapomniałam, że to stara dobra pokrzywa...
Nie
bójcie się jej jednak, po sparzeniu (przelać gorącą wodą ale nie wrzątkiem) czy
ugotowaniu nie będzie piekła, a odwdzięczy się ciekawym smakiem i bogactwem
właściwości.
Do siekania świeżej pokrzywy polecam założyć grubą gumową albo silikonową rękawicę.
:: Co ona w sobie takiego ma?
Urtica dioica czyli pokrzywa |
Przede wszystkim wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych:
:: makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, jod, potas, krzem i sód
:: witaminy: A, K, B2, C
:: związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
:: Dla kogo i po co?
Dla osłabionych, zestresowanych, osób z alergią, słabymi kośćmi, chcących
schudnąć, potrzebujących oczyścić organizm i doenergetyzować się… czyli
prawie dla wszystkich, czyż nie? ;-)
Niektóre z super, prozdrowotnych właściwości pokrzywy:
- Wzmacnia układ odpornościowy, regeneruje osłabiony organizm, walczy z anemią, osłabieniem, zmęczeniem i stresem. Pokrzywa zawiera: kwas foliowy, żelazo, miedź i witaminę K – czyli te składniki, które niezbędne są przy tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny
- Dodaje energii – naturalny energizer! (ma duuużo krzemu)
- Wspomaga usuwanie wszelkich toksyn z organizmu: pomocna w oczyszczaniu organizmu po kuracjach antybiotykami, ale również dla tych, którzy spożywają produkty zanieczyszczone chemią
- Ma zbawienny wpływ na wątrobę, którą regeneruje i nerki, które oczyszcza i chroni. Polecana jest w stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego i dróg moczowych.
- Wspomaga leczenie artretyzmu i reumatyzmu: stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne (auć! ;-) )
- Ma dużo antyoksydantów (witamina C, E, kwas foliowy czy karoten) i może zapobiegać nowotworom
- Działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy kataru siennego
- Wzmacnia kości i pomaga zapobiegać osteoporozie,
- Ułatwia i reguluje trawienie
- Usuwa nadmiar wody z organizmu
:: Z czym to się je?
Świeżą pokrzywą można cieszyć się wiosną
i latem, a ta zbierana w okresie kwiecień-czerwiec ma najwięcej wartości. Na
jesieni i zimą można stosować napary z suszonej pokrzywy.
Ze świeżych liści można zrobić właściwie
wszystko to co np. ze szpinaku: zblanszować z oliwą i czosnkiem,
pesto ze słonecznikiem, placki, zupę…
MÓJ SPOSÓB NA POKRZYWĘ: ZUPA
Potrzebujesz:
4 ziemniaki
włoszczyzna ekologiczna: 2 marchewki, pietruszka, por, ½ małej bulwy selera
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
zielenina: natka pietruszki i koperek
przyprawy i zioła bio: 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, sól himalajska, świeżo mielony pieprz
domowy bulion warzywny + 2 litry wody
Step by step czyli co i jak po kolei:
1. W
garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek, cebulę i pora.
2. Podsmaż
kilka minut, mieszając drewnianą łyżką.
3. Dodaj
pokrojone: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler.
4. Dolej
ok. 2 litry bulionu warzywnego i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
5. Dodaj
posiekane liście pokrzywy (pamiętaj o rękawicach!), przyprawy i zioła.
6. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż warzywa będą
miękkie.
7. Posyp
posiekaną zieleniną i podawaj.
BON APPETIT!
::
No ale można i tak:
Zupa ruska z pokrzywkiz bloga "W starej Kuchni" |
::
podduszyć <3
OdpowiedzUsuńbędzie pokrzywa next week? :)